Autohome daktenten

De uitvinders en de geschiedenis van ’s werelds eerste daktent – daterend uit 1958.

De “Maggiolina” en “Air Camping” zijn een historisch synoniem voor daktenten voor iedereen; niet alleen voor degenen die reizen en het buitenleven veranderde in een passie.

Een Italiaanse uitvinding uit 1958; de Autohome daktent is al meer dan 50 jaar de metgezel van avonturiers en ontdekkingsreizigers over de hele wereld. Aan de wieg van deze luxe vorm van vrijheid en onafhankelijkheid, stond een hele nieuwe generatie klaar, welke het autotoerisme begon te ontdekken; de basis van het succes van Autohome.

“Slapen. Maar hoe? En waar?” Er ontstond een idee: “Waarom kunnen we niet een tent op het dak van de auto bevestigen..?”

Technische aangedragen oplossingen werden uitgewerkt, tussen 1957 en 1959 zijn er twee innovatieve interpretaties van hetzelfde idee geweest: Een systeem voor een vertikaal te openen tent (de zgn. Autocampeggio Stogl) en een systeem met een zijdelinks scharnierende opvouwbare tent (door Giuseppe Dionisio). Dit vormde de basis voor de “Maggiolina” (het schelp model) en de “Air Camping” (de opvouwbare stoffen daktent).

autohome daktent authome daktent maggiolinaTussen deze twee verschillende varianten bestond nog geen directe concurrentie, ze werden zelfs gelijktijdig in dezelfde stand geïntroduceerd op twee beurzen in 1959; in Milaan en in Cuneo. Beide creaties bleken een groot succes. En mede dankzij de 4×4 avonturen van Nino Cirani werd dit succes wereldwijd bekend.

Dit innovatieve lifestyle product werd vervolgens in diverse landen (zoals USA, Brazilië, Canada, Frankrijk, Engeland, Duitsland) onder Italiaanse licentie geproduceerd. De daktent werd zo een betaalbaar alternatief   voor onafhankelijk avontuurlijk reizen. Het toenmalige productiebedrijf besloot om het merk Autohome op te richten met een productiefaciliteit in Italië. Het merk Autohome werd een feit.

Vandaag de dag telt het merk Autohome zeven modellen daktenten: Maggiolina, Air Camping, Air Top, Columbus, Overcamp, Overzone en Overland. Allen in diverse uitvoeringen leverbaar en te voorzien van diverse accessoires.

Ondanks diverse technische innovaties zijn de modellen van Autohome eigenlijk nauwelijks veranderd in de afgelopen 50 jaar.