Corsica Yuna daktent Ferrie

Corsica rond met de daktent

10 januari 2024

Île de Beauté, ofwel Corsica. Al maanden voor vertrek hadden we – Kim en Simon –  het eiland van de schoonheid op het oog voor een roadtrip. Het plan was als volgt: busje huren, boot boeken en op de bonnefooi genieten van #vanlife, zoals Kims Instagram-pagina het noemt. Een heerlijk vooruitzicht, tot we de prijs van drie weken huur zagen. Onze vijftien jaar oude auto was drie jaar geleden goedkoper.

Corsica Yuna daktent Skoda Fabia

Dus stelden we plan B in werking: een roadtrip met onze eigen rode Skoda Fabia Combi, die op deze manier nog wat kilometers aan de al reeds gereden 250.000 mocht toevoegen. Met airco en cruise control is die heus heel luxe, maar slapen in een auto, dat is toch wat minder comfortabel dan in een busje. De Sheepie Yuna 140 daktent werd onze oplossing. Omdat die uitklapt naar de zijkant, was die perfect voor onze niet al te grote auto. Ook zonder dikke SUV kun je dus prima met een daktent op pad.

Voor deze eerste ervaring besloten we de daktent eerst maar eens te huren. Na een eerste stop in Baarn om de tent op te halen en een nachtje in de Zwitserse bergen vertrokken we vanuit de Italiaanse havenstad Savona met de nachtboot naar Bastia, de op-een-na-grootste stad van Corsica. Daar begon onze drieweekse rondreis.

Doorreizen of blijven

Met een daktent is het erg verleidelijk om elke ochtend op te pakken en door te rijden naar een volgende bestemming, zo bleek. De tent is zo snel in elkaar, waarom zou je dan blijven? Maar na drie nachten op drie verschillende campings, hadden we toch wel door dat het wel erg onrustig is om elke nacht van camping te wisselen. We zaten voor ons gevoel alleen maar in de auto. Dus besloten we het roer na Cap Corse om te gooien en vanaf toen minstens twee nachten te blijven op elke camping.

Hoe we dat in de praktijk aanpakten, verschilde. Soms zorgden we er op de aankomstdag voor dat we tot vertrek niet weg hoefden van de camping. Dan sloegen we boodschappen in of aten we pizza op de camping (dat kon vrijwel overal, ook op de kleinere). Op andere dagen pakten we de auto voor een wandeling, de supermarkt of een uitje naar de schildpaddenopvang (aanrader) en kwamen we diezelfde avond weer terug op dezelfde camping.

De daktent was zo opgeklapt en de kampeerspullen, zoals de stoelen en de hangmat, lieten we simpelweg achter op onze plek. Dan was het ook meteen duidelijk dat die bezet was. Wil je niet hoeven inpakken, zou je ook fietsen mee kunnen nemen. Al is dat op het bergachtige Corsica al gauw een pittige tocht.

Op de bonnefooi

Heel prettig aan deze budget-busje-oplossing was dat we onze eigen auto meehadden. Dat zorgt toch voor vertrouwen op smalle, steile bergweggetjes. Vaak genoeg passeerden we campers en busjes waarvan we blij waren dat wij ze niet door de bergen hoefden te besturen.

We kunnen het iedereen aanraden, een roadtrip op Corsica met daktent. Zeker buiten het hoogseizoen, als je nergens hoeft te reserveren. Dat, gecombineerd met de daktent, gaf ons de vrijheid die we zo graag wilden. Ideaal voor een vakantie op de bonnefooi!

Onze tips voor een roadtrip met daktent

  • Huur of koop de bijpassende luifel. Met mooi weer op een schaduwrijke kampeerplek is het niet nodig, maar bij slecht weer of gebrek aan schaduw is het ideaal. Op de ene regenachtige dag die wij hadden, waren we er erg blij mee.

  • Neem je eigen beddengoed en kussens mee. Dat kan prima in een daktent! Check van tevoren wel even of het niet te dik is om te kunnen laten liggen. Ons dekbed bleek te dik en moest er dus elke keer uit. Dat was het ons wel waard. Dankzij de goede ventilatie hebben we het nooit te warm of te koud gehad.

  • Zorg voor oprijblokken! Het slaapt een stuk lekkerder als je auto rechtstaat.

Onze 5 tips voor een roadtrip op Corsica

  • Ga op de bonnefooi buiten het hoogseizoen. Corsica is enorm populair onder de Fransen en in hun hoogseizoen is het er dan ook afgeladen. Dus ga ervoor of erna. Dan hoef je nergens te reserveren.

  • Op Google vind je vooral grote campings, terwijl er superveel leuke, charmante kleine campings zijn op het eiland. De campinggids van corsicaensardinie-info.nl was onze leidraad. Zo kwamen we op prachtige plekken en konden we ook nog eens onze telefoons in het dashboardkastje laten.

  • Rijd niet te grote afstanden op één dag. Als Google Maps zegt drie kwartier, doe je rustig twee à drie uur over een route. Zelfs de belangrijkste doorgangswegen zijn heel bergachtig. Dat maakt ook dat de uitzichten onderweg meer dan eens de moeite van het stoppen waard zijn.

  • Doe een rondje over de camping voor je besluit te blijven of zelfs al betaalt. Vrijwel alle campings waar we gestaan hebben, waren fantastisch. En met 20 à 25 euro per nacht (exclusief elektriciteit) ook heel betaalbaar. Slechts één keer werden we teleurgesteld. Nog nooit hadden we zulk vies sanitair gezien… Alle andere campings waren wel prachtig!

  • Ga voor afwisseling! Corsica heeft alles: witte stranden, blauw water, rotsen, bossen, charmante steden, citadels, bergen die zo hoog liggen dat je er in de winter kunt skiën, schattige bergdorpjes.. Achter elke bocht schuilt weer een ander landschap. De campings zijn net zo afwisselend.

  • Drink muscat, eet brocciu en probeer in je beste Frans de origineelste tips te ontfutselen aan de locals. Zo kom je nog eens buiten de gebaande paden.

Yuna Luifel plus Corsica Yuna Luifel plus Corsica Corsica Yuna daktent Ferrie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Interesse in een daktent? U bent op het juiste adres

Wij helpen u graag verder via de mail of WhatsApp

Contact CTA foto team daktentnl