Harde wind en een daktent, hoe zit dit eigenlijk?
Inspired by:
Harde wind en een daktent, hoe zit dit eigenlijk?
De daktent is niet meer weg te slaan uit het kampeerbeeld. Dat snappen wij volledig, een daktent is namelijk ontzettend makkelijk open te klappen, nooit meer gedoe met stokken en haringen, je daktent staat met een paar minuten. Ook heb je minder rekening te houden met het weer. Maar wat nu als het hard gaat waaien?
Kan een daktent tegen harde wind?
Moet ik met de wind rekening houden als ik een plekje voor de nacht zoek?
Is een hardshell beter bestand tegen de wind dan een soft shell daktent?
Heb ik veel last van de wind als ik in mijn tent lig? Zoals geluidsoverlast?
Een voordeel van een daktent is dat je het in alle 4 de seizoenen kan gebruiken. Buiten dat een daktent snel op te zetten is, zijn ze ook zeker bestand tegen flinke wind, regen, sneeuw en natuurlijk de zon.
Kan een daktent tegen harde wind?
Ja, zeker! Een daktent is zeer goed bestand tegen harde wind. Het voordeel van een daktent is dat deze vaak op een auto of aanhanger gemonteerd staat. Deze basis is een stevig en stabiel, hierdoor is hij moeilijk omver te blazen. De tent is hierdoor direct verankerd. Belangrijk hierbij is de bevestiging van de daktent op de auto. Hierdoor monteren wij graag de daktent samen met jou voor de eerste keer. Hierdoor weet je waar je op moet letten als je hem er de volgende keer samen op zet.
Suzanne heeft een Dare to be Different die ze bij windsnelheden van 75 km per uur nog prima op durft te zetten. Let er wel op dat de auto en de daktent flink zullen meedeinen bij (harde) windstoten. Dit kan gek aanvoelen, maar bedenk dat het behoorlijk wat windkracht kost om een auto inclusief daktent om te blazen. Bij deze snelheden is het raadzaam om de daktent goed te positioneren ten opzichte van de wind zodat de tent de wind breekt in plaats van opvangt. Ga tot slot altijd uit van je eigen observaties en gevoel. Denk je dat het te gevaarlijk wordt? Hou dan je daktent ingepakt en zorg voor een alternatieve plek waar je kunt overnachten.
Moet ik met de wind rekening houden als ik een plekje voor de nacht zoek?
Bij zware windstoten is het raadzaam om de auto en daktent op een juiste manier te positioneren. Als je een verkeerde positie aanhoudt dan kan de daktent als een groot zeil werken. In plaats van de wind breken, vangt de tent dan wind. Dit zorgt niet alleen voor een oncomfortabele nacht, maar kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Bij het uitzoeken van je plekje wil je ervoor zorgen dat je de wind breekt. Dat houdt in dat je de neus of achterkant van de tent in de richting van de wind zet. Als je niet zeker weet uit welke hoek de wind komt, check dan even het weerbericht op je telefoon.
Is een Hardshell beter bestand tegen wind dan een soft shell daktent?
Bij harde wind zal een hardshell of hybride tent minder geluidsoverlast hebben dan een soft shell tent. De meeste hardshell tenten zien eruit als een wig wanneer ze zijn opengeklapt. Dit zorgt ervoor dat de hardshell daktent beter wind breekt dan een soft shell daktent. Daarnaast heb je in een hardshell daktent minder windgeruis. Dit soort daktent bevat namelijk minder delen die eventueel kunnen flapperen in de wind. Daarnaast heeft een hardshell daktent een vast bovendeel wat niet meebeweegt met de wind. Een hybride tent heeft een harde kap maar wel een uitklap tent gedeelte waardoor je toch wat geluidsoverlast van de wind kan ondervinden.
Zowel een hardshell als een soft shell is volledig veilig met wind!
Heb ik veel last van de wind als ik in mijn daktent lig? Zoals geluidsoverlast?
Harde wind gaat altijd gepaard met geluid en dat kan voor een onrustige nacht zorgen. Probeer de flapperende delen bij een softs shell daktent dan ook altijd zoveel mogelijk vast te zetten. Een luifel kun je gerust voor een avond dicht laten zitten bijvoorbeeld.
Heb je een losse luifel aan je tent vast zitten of aan je auto, klap deze dan altijd voor de zekerheid in als je weet dat het in de nacht kan gaan waaien.
Onze tips!
- Neem oordoppen mee, zodat als het hard waait je deze in kan doen en toch comfortabel kan slapen, zoals de oordoppen die we van Alpine verkopen.
- De lipjes van de ritsen kunnen tegen elkaar klingelen. Super irritant, ook zo opgelost door een wc papiertje op te rollen en die door de ritsjes te doen
- Heb je een tent met uitklapijzers dan kan je ervoor kiezen om de luifeltje waar de wind op staat dicht te doen.
- Zorg dat je ladder bij hele harde wind wil je ladder nog wel eens een loopje met je gaan nemen, zorg daardoor dat je altijd extra haring mee hebt om je tent met extra scheerlijnen extra vast te zetten.
- Kijk bij hele harde wind altijd even waar je bij in de buurt staat. Sta je onder een boom, kijk dan even of er geen loshangende takken zijn of andere mogelijke gevaren.
- Vertrouw op je eigen gevoel! Denk je dat het te hard waait, voel je je er gewoon niet comfortabel bij, kijk dan voor een andere overnachting, het is tenslotte wel vakantie!
Conclusie:
Een daktent, hard- of soft shell, is uitstekend bestand tegen harde wind. Neem altijd de juiste voorzorgsmaatregelen als je harde wind verwacht en bekijk de voorspellingen. Positioneer je tent goed in de wind en kijk op het weerbericht hoe de windrichting is. Zorg ervoor bij een soft shell daktent dat de trap goed vastzit.