Condensvorming daktent
Inspired by:

Daktent impregneren

13 december 2022

Wanneer je een nieuwe daktent koopt wil je daar zo lang mogelijk van genieten. Om te voorkomen dat je daktent gaat lekken is impregneren belangrijk. Is een daktent impregneren altijd nodig? Hoe doe je dat op de beste manier? Hoe vaak moet je de daktent behandelen? We leggen het je allemaal uit via dit blogbericht.

Lekke daktent of condensvorming?

Daktent lekIs het tentdoek nat van binnen (druppen) terwijl de daktent nog in perfecte staat is, dan is de kans groot dat het condensvorming is. Dit gebeurt met name tijdens koude nachten en regenbuien. Het tentdoek koelt van de buitenkant af en de warme lucht (per persoon verlies je per nacht ongeveer een halve liter vocht) condenseert aan de binnenkant van het tentdoek. Dit kan zoveel worden dat de eerste logische gedachte is: Mijn tent is lek!

Gelukkig zijn er diverse manieren om condensvorming te voorkomen. Onze tip: Neem geen natte kleding mee de tent in en ventileer de hele nacht, ook bij koudere nachten. Zet de ingang op een kier (meeste hebben een overkapping) en rits een raampje open of (in sommige gevallen) het doorluchtingsgat in het plafond.

Meteen impregneren bij aanschaf?

Koop je een nieuwe daktent, dan is impregneren niet direct nodig. De daktenten worden in de fabriek al voorbereid voor de eerste reizen. Er zijn uitzonderingen; denk hierbij aan de katoenen tenten met zwelnaden/stikgaren. Bij nieuwe katoenen daktenten is de kans namelijk groot dat er wat water door de naden lekt. De stiknaden moeten nog uitzetten door de eerste regenbui. De kleine gaatjes gaan dicht doordat de naden opzwellen. Na de eerste regenbui heb je geen last meer van deze lekkage.

Wil je deze lekkage tijdens de kampeertrip voorkomen? Zet de daktent dan op voordat je op vakantie gaat en maak het tentdoek nat. Zo zetten de garen uit en zijn de naden waterdicht als je de tent voor het eerst echt gaat gebruiken. Dit zal jaarlijks terugkeren, dus zeker na een gortdroge zomer even de tent onder handen nemen voor de volgende trip.

Hoe vaak impregneren?

Om de hoeveel tijd je een daktent opnieuw moet impregneren verschilt per situatie. Hoe vaak wordt de tent gebruikt? Van welk materiaal is de tent gemaakt? Het is belangrijk om lekkage voor te zijn. Een lekkende daktent op vakantie is natuurlijk nooit leuk. Zelf impregneren we onze daktent om de 3 jaar. Begint je daktent voor die tijd toch te lekken, dan is het ook tijd om je tent te impregneren. Zorg dat je altijd de tent schoonmaakt voordat je deze impregneert.

Maak je een daktent schoon met schoonmaakmiddel? Dan is het belangrijk de tent altijd opnieuw te impregneren. Schoonmaakmiddel tast namelijk de waterdichtheid van een tent aan.

Hoe het beste impregneren?

Heb je nog geen lekkage, maar wil je de lekkage voorzijn? Of heb je lekkage, maar op één plek?. Het advies is om de hele daktent onder handen te nemen. Hiermee voorkom je eventueel (klein) kleurverschil in het tentdoek. Zet de daktent strak op en lees zorgvuldig de handleiding van de impregneersspray. Wij gebruiken altijd RainStop, deze zit in een spuitbus en vernevelen we rustig en gelijkmatig over het tentdoek heen.

Producten

RainStop Impregneer Spray

Seam Sealer

Daktent reparatieset

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Interesse in een daktent? U bent op het juiste adres

Wij helpen u graag verder via de mail of WhatsApp