James-Baroud-daktenten-25-jaar-4-400x300

25 Jaar James Baroud

17 december 2019

Feestje voor James Baroud

In 1994 bundelde de Franse Tony Partenio zijn krachten met de Portugese Mario Martins om de eerste serie James Baroud-daktenten op de markt te brengen.

Deze eerste serie zal worden gevolgd door vele anderen, want ondanks het trage begin is het merk James Baroud inmiddels een wereldwijd bekend merk geworden.

Ontworpen en gebouwd door reizigers die meerdere weken per jaar met hun eigen producten op pad gaan, James Baroud-tenten vallen op door de mooie kwaliteiten en comfort.

Vandaag de dag draait de Frans-Portugese fabrikant mee in de top voor de hardcover daktenten en is inmiddels verkrijgbaar in 83 landen. De modellen van James Baroud zijn in Nederland te zien in de showroom van Daktent.nl in Baarn. In een speciaal ingerichte James Baroud-hoek, met wisselende voorraad, kunnen de verschillende James Baroud modellen goed met elkaar vergeleken worden.

1999: Gasveren in plaats van de gebruikelijke slinger

Naast de tenten die met de slinger opgezet worden, komt James Baroud met de eerste horizontale daktent op de markt welke met behulp van gasveren wordt geopen, een slinger is dus niet meer nodig. Door de gasveren popt de bovenschaal met een simpele beweging omhoog. Sommige modellen zijn uitgerust met een bagagerek waarop bijvoorbeeld een reservewiel vervoert kan worden. Maar al snel kwamen ze erachter dat op verschillende modellen van de eerste serie de cilinders niet krachtig genoeg waren en slaagden ze er niet in om het doek goed strak te zetten. James Baroud kwam na een doorontwikkeling snel met een goede oplossing. De nieuwe versie stond mooi strak. Tot op de dag van vandaag worden deze gasveren toegepast in de modellen.

2003: De eerste vouwdaktent

James Baroud lanceert de Rain Forest-daktent, ter ere van dit legendarische evenement ‘de Camel Trophy’.

2004: Het eerste driehoekmodel

Het prototype van de nieuwe driehoekige daktent is getest door een journalist in Corsica. Deze tent lijkt sterk op enkele Italiaanse daktenten.
Binnen vinden we dezelfde gewatteerde dakhemel die in alle daktenten van die tijd te vinden waren.
Naar aanleiding van de observaties van de journalist werd deze nieuwe tent op verschillende punten aangepast. Het nieuwe ontwerp wordt door en door getest.

2005: Lancering Discovery

Na nog een jaar van onderzoek en ontwikkeling, lanceert James Baroud de Discovery daktent. In hetzelfde jaar nemen ze afscheid van het slingermodel daktent welke als verouderd wordt beschouwd.

2006: Standaard LED-lamp en ventilator

Het hele assortiment hardcovers wordt uitgerust met een krachtige LED-lamp en een ventilator in het dak welke wordt aangedreven door een zonnepaneel. Komend uit de pleziervaart zorgt deze luchtafzuiging ervoor dat het condensatie verminderd dat meestal een probleem is in enkelwandige tenten met bepaalde temperaturen. Het is een wereldprimeur in de daktentwereld die voorlopig nog niet is gekopieerd.

2008: De wereld over, aanpassing en een nieuw model

In 2008 spreid James Baroud de vleugels uit en is te verkrijgen op de Amerikaanse, Australische en Aziatische markt. In datzelfde jaar lanceert James Baroud een nieuwe tent met een elastische band in het doek, dit zorgt ervoor dat het invouwen van de daktent eenvoudiger gaat, omdat het doek naar binnen getrokken wordt wanneer de bovenste schaal naar beneden wordt getrokken.
De Nomad-tent verschijnt. De vorm en grootte maken het geschikt voor reizigers die een lange reis gaan maken en een bepaald comfort zoeken met een mooie leefruimte.

2010: De nummer 1 in Amerika

In de Verenigde Staten worden door Overland Journal de James Baroud daktenten uitvoerig getest. Het is de doorbraak: in minder dan 2 jaar wordt de Frans-Portugese fabrikant nummer één in de verkoop van daktenten in de VS.

Tevens komt er een nieuw model welke bij elke opening uitgerust is met een beschermend kort luifeltje. Een belangrijk pluspunt om een ​​goede luchtcirculatie mogelijk te maken, zelfs in zware regen.

2011: Een nieuwe variant op de Discovery

In 2011 lanceert James Baroud een nieuwe, ruimere Discovery. Doordat de voorzijde ook een stuk omhoog klapt bij het openen ontstaat er een extra ruime slaapplek. Hij wordt toepasselijk ‘Espace’ genoemd, later zal deze naam aangepast worden in ‘Space’.

Het ingenieuze ontwerp van de James Baroud Space daktent combineert het compacte scharnierende schuine dakprofiel van de klassieke Discovery, echter met meer ruimte aan het voeteneinde (43cm hoogte) en dat met behoud van de hoge oplopende binnenruimte van 145cm.

2013: 360 graden uitzicht

Een mooie doorontwikkeling van de horizontaal openende daktenten is het nieuwe ontwerp van het doek. Rondom zicht wanneer de verduisteringswanden van de daktent naar beneden worden geklapt.

In 2013 komt James Baroud met nog een wereldprimeur: De zelfopenende Vision-daktent. Dankzij de afgeronde vorm en het strakke canvas is deze daktent bestand tegen de sterkste wind. Wanneer de verduisterende delen worden neergeklapt, heeft deze tent een mooi 360°-beeld… 3 x raden waar deze tent zijn naam vandaan heeft 🙂

2018: Extreme test in de kou

In 2018 worden diverse extreme test gedaan. Onder andere in Noorwegen met een dikke laag sneeuw op het dak. de gasveren houden zich perfect.

2019: Extreme test in de warmte

In 2019 test James Baroud de nieuwe tenten in de Marokkaanse Atlas.

Welke aanpassingen James Baroud voor ons in petto heeft is nog een raadsel, maar we zijn ervan overtuigd dat ze ons wederom zullen verrassen.

2020: Alle James Baroud modellen te zien in het Experience Center

In het Daktent.nl Experience Center in Baarn zijn doorgaans alle James Baroud modellen te bezichtigen. Het kan zijn dat er vanuit de opstelling één verkocht wordt. Bel even van tevoren of we het gewenste model hebben staan mocht je naar een specifiek model op zoek zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Interesse in een daktent? U bent op het juiste adres

Wij helpen u graag verder via de mail of WhatsApp

Contact CTA foto team daktentnl