AUtana 4 daktent Pajero Amerika

Roadtrip door Noord- en Midden-Amerika

7 maart 2024

Wie droomt er nu niet van? Langere tijd afstand nemen van de ratrace, weg uit het druilerige Nederland en een nomadisch leven leiden. Uiteraard niet iedereen, wij wel! In juni 2023 werd de droom werkelijkheid. Kees nam ouderschapsverlof en Rianne zegde haar baan op. Samen met zoon Rik van 3 jaar reisden wij 8 maanden door Noord- en Midden-Amerika. In onze Mitsubishi Pajero Sport met daktent van Thule, de Autana 4.

Hoe het allemaal begon..
roadtrip amerika

Na ons avontuur in Australië, waar we 2 maanden rondreisden en een 4×4 met daktent huurden, hadden we het virus te pakken. Wij wilden ook een 4wd met daktent. Kamperen waren we wel gewend en met een daktent is het iets comfortabeler dan op de grond. Een terreinwagen geeft de mogelijkheid om te komen op plekken waar anderen niet komen. Dus kochten wij in de zomer van 2020 een terreinwagen en al snel kwam daar de Thule Tepui Autana 4 daktent op. Waarom specifiek deze? Wij wilden een grotere daktent, zodat ons zoontje gemakkelijk bij ons kan slapen. Daarnaast kan hij, als hij groter is, in de ondertent slapen. En voor ons het allerbelangrijkste; het Roadtrip daktentgaas van deze daktent is erg fijnmazig, hierdoor kunnen er geen muggen binnenkomen. Geen overbodige luxe als je wilt kamperen in bijvoorbeeld Schotland (met z’n minuscule midges), Canada (black flies) of Midden-Amerika (met de malaria muggen). In de 3 jaar dat wij naar onze reis toe werkten is de auto flink verbouwd en hebben we ook steeds meer kampeermateriaal aangeschaft. Alles om de reis zo gemakkelijk mogelijk te maken. Want onze auto met daktent werd ons huis.

Wat je volgens ons echt niet kunt missen

 • Dometic CFX75DZ koel-/vriescombinatie: eerlijk is eerlijk, het is een flinke investering. Deze koelkast is duurder dan de koelkast die we thuis hebben. Maar het is de investering meer dan waard. Je hebt 2 vakken waardoor je separaat kunt koelen en vriezen of een dubbele koelkast hebt. Wij kunnen met gemak voor een week aan vers eten meenemen en al ons drinken koel houden. De viezer staat niet vaak aan, het achterste vak gebruikten we op deze reis vaak als voorraadkast. Maar tijdens kortere vakanties en weekenden gaat de vriezer altijd aan, vol met vers ingevroren eten.
 • Zonnepaneel: zie jij jezelf helemaal alleen aan een meer in Canada staan? Zorg dan dat je zelfvoorzienend bent zodat je meer energie opwekt dan je verbruikt. Daarnaast is ook juist op een volle camping niets irritanter dan aan de stroomaansluiting te moeten en met verlengsnoeren te tobben.. Zorg dus voor een goed zonnepaneel met lang snoer en een tweede accu. Waarom een los zonnepaneel met een lang snoer? Dan kun je je auto, en dus je tent, in de schaduw neerzetten en toch voldoende opbrengst uit je paneel halen.
 • Kookplaat op benzine: wij zweren bij ons Coleman tweepits kookstel. Waarom? Benzine kun je altijd en overal kopen, maar gasflessen niet. We hebben meerdere overlanders gesproken die hun hele installatie tijdens de reis hebben moeten aanpassen omdat ze een specifieke gasfles niet konden kopen. Wil je wel koken op gas? Kijk dan goed of je het ook overal kunt kopen. Elke dag naar de Mac is namelijk ook niet zo’n goed idee. Ook handig: auto en kookstel hebben dezelfde brandstof nodig. Dus auto tanken = gelijk brander tanken, zo kook je voor een paar cent per dag.
 • K9 stoelen: als je langer aan het reizen bent, zijn de campingstoelen eigenlijk je bank. Investeer daarom in goede stoelen die lekker zitten. Wij hebben de K9 stoelen bij Daktent.nl gekocht en ze zitten heerlijk. Onze zoon van 3 pikte graag een van onze stoelen in zodat wij op zijn peuterstoel konden zitten…
 • Thermarest Ramble Down donzen dekbed: we hebben genoeg slaapzakken, maar na een aantal vakanties en vele weekenden weg vonden we het toch irritant om elke keer in je slaapzak te kruipen. Toen vonden we de donsdeken van Thermarest. Echt een aanrader. Geschikt voor verschillende weersomstandigheden, superlicht en heel compact op te bergen. En groot genoeg voor drie of zelfs
  vier personen in een brede daktent.
 • Kachel: het hangt er natuurlijk vanaf waar je heen reist. Reis je naar de koudere gebieden (Alaska is in de zomer bijvoorbeeld ook koud) dan is het heel fijn om een standkachel op diesel te hebben. Zodat je tenminste warm kunt eten en de avond doorbrengen in je ondertent.

Benieuwd hoe je je auto met daktent van Europa naar Canada kunt verschepen? Zie de blog hieronder

Auto verschepen van Hamburg naar Halifax (Canada)

Benieuwd hoe Kees en Rianne hun auto van Panama naar Europa hebben verscheept? Zie de blog hieronder.

Auto verschepen van Panama naar Hamburg

Waarom reizen met een daktent?

Hou jij van kamperen en buiten zijn? Maar vind je een grondtent wellicht behelpen en koud? Kies dan voor een daktent. Je ligt heerlijk comfortabel op je auto/bus. Als je voertuig vlak staat, lig je ook vlak, en op een lekker dikke matras. Komt het met bakken uit de hemel en is het koud? Noord- en Midden-AmerikaDan kun je nog steeds kamperen want je ligt hoog en droog, weg van de koude grond. Je hoeft geen matje op te blazen en een matje gaat niet lek. Het matras in de daktent ligt heerlijk, zelfs na een paar honderd nachten. Helemaal fijn als je een ondertent aan je daktent kunt ritsen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om ook echt binnen te zitten. In onze grote ondertent kunnen wij zelfs met 6 volwassenen zitten. Is het fris, dan stookt onze standkachel op diesel de relatief kleine ruimte in een mum van tijd warm, Kortom, wij zweren bij onze daktent.

Highlights van onze reis

In 8 maanden tijd hebben we ontzettend veel gezien, gedaan en nieuwe mensen ontmoet. Als we een lijstje met highlights maken dan zijn we nog wel even bezig. Maar een aantal dingen springen er voor ons uit:

 • Wildkamperen in Yukon terwijl er bij aankomst op 100 meter van je wildkampeerplek een zwarte beer
  voorbij loopt.
 • Meerdere dagen niet kunnen douchen (want wildkamperen) dus dan maar in de koude Canadese
  meertjes springen om je op te frissen.
 • 800 km offroad in het noorden van Canada en in deze 5 dagen hooguit een handvol auto’s tegenkomen.
 • Mountainbiken en 4×4 rijden op de White Rim trail in Utah.
 • Orka’s, walvissen, dolfijnen, zeehonden, zeeleeuwen, puffins etc. spotten in Alaska.
 • Auto’s versus wilde dieren tellen die je tegenkomt en dan aan het einde van de dag de eindstand vaststellen in het voordeel van de dieren.
 • Wildkamperen in Wrangell St. Elias National Park (Alaska). Als je ooit de kans krijgt een must see. Wij vinden het het mooiste National Park dat we ooit hebben gezien.
 • Baby schildpadjes uitzetten in Baja California (Mexico)
 • Zwemmen met walvishaaien in Baja California (Mexico)
 • Springende dolfijnen voor de kayak
 • Oog in oog met elanden
 • Een stuk van het parcours van de Baja 1000 rally rijden, gewoon omdat de auto het kan en je huis (daktent) gewoon meereist.
 • Actieve vulkanen bedwingen in Centraal Amerika, te voet of met de auto.

Kees, Rianne en Rik hebben Instagram, volg ze hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Interesse in een daktent? U bent op het juiste adres

Wij helpen u graag verder via de mail of WhatsApp

Contact CTA foto team daktentnl