Waar overnachten met een daktent?
Inspired by:
Waar overnachten met een daktent?
Tijdens een mooie roadtrip weet je nooit waar je de nacht doorbrengt en dat is juist het mooie van onafhankelijk reizen. Een beetje voorbereiding is wellicht nodig. Wij zorgen er altijd voor dat we naast onze kampeerspullen minimaal 2 pakken Bar Le Duc mineraalwater, wat mueslibars en instant noodles bij ons hebben, zodat we niet afhankelijk zijn mocht het een latertje worden die dag. Het is een veelgestelde vraag. Ik heb een daktent, maar waar kan – maar vooral – mág ik overnachten?
Op de camping met een daktent
De meeste campings staan open voor alle kampeermiddelen en dus ook voor een auto met daktent. Het voordeel is dat er veel voorzieningen zijn, waaronder (goed) sanitair, een winkeltje en wifi. Er zijn echter autoluwe of autovrije campings. Op deze campings mag je niet met de auto komen. Je mag (meestal) wel de camping oprijden om even de caravan of vouwwagen naar de plek te brengen en los te koppelen, maar daarna moet de auto van het terrein af. Dit is voor een auto met daktent niet mogelijk. Als wij bij een receptie staan waar aangegeven wordt dat de auto weer van het terrein af moet, geven we aan dat we een daktent hebben. Indien ze niet weten wat een daktent is zeggen we dat je het kan vergelijken met een camper. De tent kan immers niet los van de auto opgezet worden. Na wat uitleg is het 99 van de 100 keer geen probleem. We proberen wel altijd een plekje te krijgen tussen de grondtenten en niet tussen de campers. Vaak is er meer ruimte op de reguliere kampeervelden en de camperplaatsen op een camping zijn vaak verhard.
Daktent op camperplaats
Een camperplaats is een plek (meestal nabij de stad) welke ontwikkeld en ingericht is voor campers. Helaas, een auto met daktent is geen camper. Officieel moet het voertuig zelfs gekeurd zijn als camper, is hij dat niet, dan ben je strafbaar. Dit geldt alleen bij een gemeentelijke camperplaats. Er zijn namelijk ook camperplaatsen welke beheerd worden door ondernemers en elke ondernemer bepaald uiteraard zijn eigen toegangsregels. Ok terug naar de gemeentelijke camperplaats, hier mag je dus alleen staan als je een camper hebt. Een busje met matras is in principe ook niet toegestaan. Het is een beetje zwart wit gezegd, de ene camperplaats is de andere niet, er zijn namelijk per land verschillende regels betreffende het kamperen buiten campings. In Noorwegen vind je veel camperplaatsen zonder bord. Eigenlijk is dat dus geen camperplaats, maar gewoon een mooie plek waar kamperen toegestaan is. Kortom: Staat er een bord met een campertje, dan is het een camperplaats en alleen bedoelt voor campers en geen andere recreatiemiddelen, staat er geen bord, bekijk dan de regels per land.
Wildkamperen in Europa
Hoe heerlijk de vrijheid ook is, helaas is het niet overal toegestaan om de auto zomaar ergens te parkeren en te overnachten in de daktent. Er zitten aan het wildkamperen in en rond Europa per land regels gebonden en sommige zijn nogal vaag. De plaatselijke overheid houdt er andere regels op na dan de landelijke overheid
Wildkamperen – Regels per land
- Albanië: Wildkamperen is vrijwel overal toegestaan, behalve in de nationale parken. Ook op parkeerplaats overnachten is toegestaan.
- Andorra: Wildkamperen verboden
- België: Wildkamperen verboden, maar op parkeerplaatsen (ook langs de snelwegen) is overnachten toegestaan (maximaal 24 uur).
- Bosnië en Herzegovina: Wildkamperen verboden
- Bulgarije: Wildkamperen verboden
- Denemarken: Wildkamperen verboden (Tip: als je toestemming hebt van de eigenaar van een particulier terrein, mag je daar wel kamperen.)
- Duitsland: Wildkamperen verboden, maar op parkeerplaatsen (ook langs de snelwegen) is overnachten toegestaan (maximaal 24 uur).
- Estland: Wildkamperen toegestaan, maar niet in de nationale parken.
- Finland: Onbekend
- Frankrijk: Wildkamperen mag alleen met toestemming van de landeigenaar en/of de politie. Ook op officiële parkeerplaatsen is overnachten toegestaan (maximaal 7 dagen).
- Griekenland: Wildkamperen verboden
- Groot Brittannië: Wildkamperen mag alleen met toestemming van de landeigenaar. Vaak heb je een leuke plek naast een pub of restaurant.
- Hongarije: Wildkamperen verboden
- Ierland: Wildkamperen mag alleen met toestemming van de landeigenaar. Ook op officiële parkeerplaatsen is overnachten toegestaan (maximaal 24 uur)
- IJsland: Wildkamperen mag alleen met toestemming van de landeigenaar.
- Italië: Wildkamperen mag alleen met toestemming van de landeigenaar, mits het minimaal 1km buiten de bebouwde kom is, binnen 50 meter van een nationale weg en niet binnen 100 meter van een monument.
- Kroatië: Wildkamperen mag alleen met toestemming van plaatselijke overheid (politie)
- Letland: Wildkamperen toegestaan, echter niet in de nationale parken of op particulier terrein
- Litouwen: Wildkamperen toegestaan, echter niet in de nationale parken of op particulier terrein
- Luxemburg: Wildkamperen verboden
- Macedonië: Wildkamperen verboden
- Marokko: Wildkamperen toegestaan
- Montenegro: Wildkamperen verboden
- Nederland: Wildkamperen verboden
- Noorwegen: Wildkamperen toegestaan op niet omheind terrein en minimaal 100 meter van een woonhuis. Maximaal 3 dagen op 1 plek
- Oekraïne: Wildkamperen verboden
- Oostenrijk: Wildkamperen verboden
- Polen: Wildkamperen verboden. Wel toegestaan om met toestemming van de eigenaar te overnachten op privéterrein
- Portugal: Wildkamperen verboden
- Roemenië: Wildkamperen verboden. Wel toegestaan om met toestemming van de eigenaar te overnachten op privéterrein. Ook als je toestemming hebt van de lokale overheid mag je kamperen
- Servië: Wildkamperen verboden
- Slovenië: Wildkamperen verboden
- Slowakije: Wildkamperen verboden
- Spanje: Wildkamper toegestaan op bepaalde voorwaarden, met uitzondering van de nationale parken, daar is wildkamperen verboden
- Tsjechië: Wildkamperen verboden
- Turkije: Wildkamperen verboden
- Zweden: Wildkamperen toegestaan in de vrije natuur en langs de weg. Maar let op er kunnen afwijkingen zijn betreffende de regels. In Gotland bijvoorbeeld gelden beperkingen
- Zwitserland: Wildkamperen verboden
Ondanks dat bovenstaand artikel met zorgvuldigheid is geschreven kunnen aan deze informatie geen rechten worden ontleend.
We proberen dit artikel zo actueel mogelijk te houden. Heb je aanvullingen, tips of aanpassingen, laat het weten in een reactie onder dit artikel.
Erg nuttige informatie over waar je mag overnachten met een daktent! Het is goed om te weten wat wel en niet is toegestaan in verschillende landen. Zo kun je met een gerust hart op pad. Bedankt voor het delen!