Goal-Zero-Yeti
Inspired by:

Welke Grootte Power Station Heb Ik Nodig voor Kamperen?

17 mei 2024

Kamperen met een daktent is een geweldige manier om te genieten van de natuur. Toch wil je waarschijnlijk enkele moderne gemakken meenemen, zoals verlichting, telefoons, laptops en andere elektronica. Hiervoor heb je een draagbare power station nodig. Maar met power stations die variëren van minder dan 100 wattuur tot meer dan 2000 wattuur, hoe weet je welke maat je nodig hebt? In dit artikel leggen we uit hoe je de juiste capaciteit van een draagbare power station bepaalt voor je volgende daktent kampeertrip.

Hoe Bepaal je de Maat van een Draagbare Power Station voor Kamperen?

Begin met een gedetailleerde lijst van alles wat je mee wilt nemen dat stroom nodig heeft. Denk aan verlichting, telefoons, tablets, laptops, draagbare luidsprekers, kleine apparaten zoals drones, camera’s, GPS-apparaten, koelkast en alles wat op elektriciteit werkt. Controleer het wattage (hoeveel stroom het verbruikt) van elk apparaat. Als je het wattage niet kunt vinden, zoek dan een vergelijkbaar apparaat om een schatting te maken.

Schat vervolgens voor elk apparaat hoeveel uur per dag of per laadcyclus je het denkt te gebruiken. Vermenigvuldig het wattage met de geschatte gebruiksuren per dag om het dagelijkse stroomverbruik per apparaat in wattuur te berekenen. Tel al deze getallen op om je totale verwachte dagelijkse stroomverbruik in wattuur te krijgen. Zorg ervoor dat je aan de hoge kant schat – het is beter om te veel dan te weinig te schatten.

Voorbeeld

Laten we kijken naar een gezin van vier op een weekend kampeertrip met een vrij typische set apparaten:

Apparaat Wattage Gebruiksuren per dag Dagelijks Verbruik (Wh)
Telefoons (4) 5 2 40
Tablets (2) 10 3 60
Laptop 50 2 100
Verlichting 5 5 25
Camera 10 2 20
Autokoelkast 50 6 300
Totaal 545

Dit geeft een dagelijks verbruik van 545 wattuur. Vermenigvuldig dit met het aantal dagen van de trip en voeg een marge toe voor vermogensverlies door inefficiëntie (ongeveer 20%). Voor een weekendtrip zou je dan een power station van 1000-1500 wattuur nodig hebben, mits je niet tijdens het kamperen bij kan/gaat laden. Je ziet dat als je geen koelkast meeneemt de benodigde wattuur meteen daalt.

Opladen van de Power Stations

Het opladen van een dergelijk powerstation kan op verschillende manieren gebeuren, elk met zijn eigen voordelen en toepassingsgebieden.

Opladen via stopcontact: Dit is de meest gangbare en efficiënte manier om een draagbaar powerstation op te laden. Je sluit de powerstation eenvoudig aan op een standaard stopcontact in huis of op de camping. Afhankelijk van de capaciteit van de powerstation en de kracht van de oplader kan het enkele uren duren om volledig op te laden. Deze methode is handig voordat je op daktentvakantie gaat of wanneer je toegang hebt tot netstroom onderweg.

Opladen via autolader: Voor onderweg is het opladen via een autolader een handige optie. Met behulp van een 12V-autolader kun je de powerstation aansluiten op de sigarettenaansteker van je auto. Dit is ideaal tijdens lange autoritten of kampeertochten, waar toegang tot netstroom beperkt is. Hoewel het opladen via een autolader doorgaans langer duurt dan via een stopcontact, biedt het de flexibiliteit om je powerstation op te laden terwijl je onderweg bent.

500X-met-Nomad-50-goal-zeroOpladen via draagbare zonnepanelen: Voor de avonturiers en natuurliefhebbers is het opladen via draagbare zonnepanelen een duurzame en milieuvriendelijke keuze. Zonnepanelen, los verkrijgbaar in verschillende maten en capaciteiten, kunnen worden aangesloten op je powerstation om deze op te laden met zonne-energie. Dit is vooral handig op afgelegen locaties zonder toegang tot netstroom of autoladers. De oplaadtijd is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en de capaciteit van de zonnepanelen, maar het biedt een groene en hernieuwbare manier om je apparaten van stroom te voorzien.

Elk van deze oplaadmethoden biedt unieke voordelen, waardoor je flexibel bent in het kiezen van de meest geschikte manier om je draagbare powerstation op te laden, afhankelijk van je locatie en situatie.

Andere Tips voor het Kiezen van de Juiste Power Station Maat

  • Gewicht/formaat: Gewicht en formaat zijn minder belangrijk. Kies een grotere power station van 1000Wh of meer voor een breed scala aan apparaten.
  • Zonnepanelen: Gebruik 1 of 2 opvouwbare 100W zonnepanelen om overdag op te laden en je off-grid tijd te verlengen. Een zonne-invoer van 200W+ is aan te raden.
  • Vermogensuitgang: Sommige stations kunnen grotere apparaten zoals mini-koelkasten of blenders aandrijven met 1000W of meer AC-uitgangen.
  • Oplaadopties: Kies een station met meerdere oplaadopties zoals 12V autopoorten, AC-adapters en zonne-/generatoringangen.
  • Uitbreiding: Weet je niet hoeveel vermogen je exact nodig hebt? Segway heeft een uitbreidingsmodule, zo kun je jouw power station d.m.v. stapelen groter maken qua capaciteit.

Conclusie

Het zorgvuldig overwegen van je verwachte stroombehoeften en het kiezen van de juiste maat draagbare power station is cruciaal om je apparaten opgeladen en draaiende te houden terwijl je off-grid bent. Kies liever voor een iets grotere batterij. Zonnepanelen zijn niet altijd nodig, maar wel handig als je onafhankelijk wilt reizen.

Nu geen verzendkosten

GEBRUIK DE CODE ENERGIE44 IN DE WEBSHOP.

Powerbanks, oplopend in grootte

Goal Zero Yeti 200X

Goal Zero Yeti 500X

Segway CUBE 1000 Powerstation

Goal Zero Yeti 1000X

Goal Zero Yeti 1500X

Segway CUBE 2000 Powerstation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Interesse in een daktent? U bent op het juiste adres

Wij helpen u graag verder via de mail of WhatsApp

Contact CTA foto team daktentnl