Winterkamperen met een daktent

Winterkamperen; veel kampeerders moeten er niet aan denken. Ondanks dat zien we een aanzienlijke groei in de vraag naar accessoires ten behoeve van het kamperen in de sneeuw en/of ijskou. Met een geschikte uitrusting is het immers een heerlijk verfrissende manier van ontspannen.

Winterkamperen met een daktent
Een daktent is een ideaal kampeermiddel voor de winterse nachten. Je ligt hoog en daardoor heb je geen last van optrekkende grondkou. Daarnaast zijn er verschillende oplossingen om de gehele nacht goed door te komen. Naast een goede slaapzak bestaat er een mogelijkheid om een winterhoes of een thermo-binnentent aan de daktent te monteren, zodat de binnentemperatuur van de daktent ca. 5 tot 10 graden hoger is dan de buitentemperatuur. Tel daarbij een goede Thermarest deken op (eventueel in combinatie met een mutsje) en je slaapt als een roos.

Een winterhoes voor elke daktent?
Een winterhoes zorgt voor een uitstekende bescherming in extremere omstandigheden. Niet alleen een goede isolatie tegen de kou, maar ook tegen het brandende effect van de zonnestralen. Meestal zijn ze snel te bevestigen door klittenband of haakjes, maar het mooiste is dat de hoes bij de meeste daktenten gewoon kan blijven zitten tijdens het sluiten van de tent. Daktenten met een optie voor een winterhoes zijn: DTBD, Maggiolina, Jimba Jimba, Yuna, Overland en de Overzone

Condensvorming
Grootste probleem van koude nachten is de condensvorming aan de binnenzijde van het tentdoek en aan de onderzijde van het matras. In de meeste gevallen liggen de matrassen namelijk rechtstreeks op de bodemplaat van de daktent, waardoor transpiratie- en condensatievocht onder het matras kan aanslaan en er dus een deels nat matras ontstaat. Indien zich dit langdurig voordoet ontstaat een ideale voedingsbodem voor schimmel. Een oplossing is een anti-condensmat. Deze matten bestaan uit kleine stevige haartjes en zorgen ervoor dat het matras altijd een klein stukje van de bodem gelift is. Hierdoor ventileert de onderzijde van het matras continue, wat zorgt voor een fris, maar vooral droog matras. Ondanks dat dit een goede oplossing is adviseren we om zoveel mogelijk door te luchten.

Kortom, winterkamperen is heerlijk, maar dan wel met de juiste voorbereiding en toebehoren 🙂

Winter kamperen met een daktent
Foto by Van Het Pad